Přírodopis 8
POSLEDNÍ ÚKOLY NÁM POSÍLEJTE DO ÚTERÝ 16.6. VE STŘEDU RÁNO UZAVÍRÁME ZNÁMKY.
ÚKOLY DO 29/05/2020
Ahoj osmáci,
do ukončení klasifikace tohoto podivného pololetí zbývají 3 týdny. Do známky na vysvědčení zahrneme známky z doby, kdy jste chodili do školy a také známky z distanční (dálkové) výuky. Neodevzdané úkoly jsou v bakaláři označeny otazníkem. Kdo má více otazníků, nemůže počítat s jedničkou. Máte ještě dost času, tak se na ně vrhněte a dodělejte je. Určitě chcete na konci června vidět co nejlepší vysvědčení. Ti, kteří nemají žádné otazníky si zaslouží velkou pochvalu :).
úkoly z minulého týdne vypracované v sešitě (odpovědi na otázky a křížovku) a Úkol z tohoto týdne (plakát - obal od potravin) nám pošli do konce tohoto týdne na email.
Co prozradí obal od potravin?
c) PRAKTICKÝ ÚKOL
1)Nalep si obal na papír a uveď stručnou charakteristiku výrobku.
Informace o jakou potravinu jde (nápoj, cukrovinka, mléčný výrobek atd.), komu je určen (pokut je specifikováno na obalu), složení, informace o délce trvanlivosti, informace o uchovávání potraviny (pokut je specifikováno na obalu), a obsah tzv. E (éček – emulgátorů)
2) O jednotlivých emulgátorech zjistíte, co jsou zač a zda-li jsou zdraví škodlivé.
Přehlednou tabulku emulgátorů naleznete na internetových stránkách:
Přehled emulgátorů: http://www.revprirody.cz/data/0605/ecka.htm
Škodlivost emulgátorů: http://www.potravinova-alergie.info/clanek/emulgatory-ecka.php
3) Povinné údaje:
Energetická hodnota v kJ a (kcal) – pokud na obale naleznete pouze jeden z údajů musíte druhý vypočítat podle této jednoduché rovnice: 1 kcal = 4,2 kJ
Má-li potravina 100 kalorií, znamená to, že má 420 kJ.
Obsah bílkovin
Obsah sacharidů
Obsah cukrů
Obsah tuků
Prezentační panel bude obsahovat všechny tyto údaje!
4) Nepovinné údaje
Vitamíny (uvědomte si, že existuje 13 základních typů)
Kyselina listová
Vláknina
Oxid uhličitý
Nasycené kyseliny
Sodík a jiné
Uvedete min 5 nepovinných údajů!