Čeština 9

úkoly do 17/04/2020

!!! 9.B se připojí do Classroom, kód je 2j5pcro. Všechny úlohy se odevzdávají tam. Přebírá vás p. uč. Borová.

Zdravíme po netradičně strávených Velikonocích a posíláme práci na tento týden :-).


1) PRAVOPIS - opět posíláme várku k procvičování pravopisu, tento týden to bude psaní velkých a malých písmen. Text si zkopírujte do wordu, vyplňte a pošlete své vyučující ČJ. Hodně zdaru :-).

Pravopis - velká a malá písmena

Doplňte chybějící písmena.


Zítra vyrážím do _dršpašských skal. Bydlím v _stí nad _abem v _lici _od _aštany. Autorem _tarých _ověstí _eských je _lois _irásek. Nemůžu se dočkat _ánoc a _ánočních prázdnin! Tvůj přítel je _parťan nebo _lávista?Jednou bych se ráda podívala na _ars.Půjdete _licí _apitána _aroše až dojdete na křižovatku _lice _e _kalcea ulice _a _louhém _ánu.Na _ový _ok budeme mít k obědu drůbež, aby nám neuletělo štěstí.Stojíme – li na _alostranském _áměstí, upoutá naši pozornost kopule barokního _rámu _v. _ikuláše.Průsmyk _šerubský odděluje pohoří _eský les od _umavy.Hokejisté _pojených _tátů _merických hráli proti mužstvu _polkové republiky _ěmecko.Tatínek odebírá _ladou _rontu.Chlapci si hráli na _ndiány. Chodíme na _ákladní školu ve _voře _rálové _ad _abem.

Zakroužkuj, kde má být velké písmeno:

eva, dívka, kočka, město, moře, ulice, jan moravec, žák 6. d, slovák, afričan, ostravan, černoch, indián, běloch, pes alík, lysá hora, jizerské hory, českomoravská vrchovina, moře jaderské, severní ledový oceán, apeninský poloostrov, řeka ohře, václavské náměstí, palackého třída, země, mars, měsíc, slunce, svítí slunce, měsíc, v budoucnu možná poletím na měsíc (doba) na měsíc (obíhá zemi), orion, malý vůz, spojené státy americké, jižní amerika, spolková republika německo, rokytnice v orlických horách, praha, karlovy vary, dvůr králové nad labem, malá strana, nové město, bílá hora, ulice: zahradní, pod zahradami, dům u hvězdy, restaurace u bílého koníčka, gymnázium, základní škola, městský úřad, gymnázium v jičíně, základní škola spořilov, městský úřad v semilech, ministerstvo zahraničních věcí české republiky, univerzita pardubice, sokol, junák, hroch, sparta, sparťan, román potopa, opera hubička, časopis chvilka pro tebe, pardubické noviny, vánoce, velikonoce, dušičky, boží hod vánoční, svátek práce, den obnovy čeština, motocykl jawa, mobil nokia, čokoláda orion, škodovka (auto), hermelín a eidam (sýry)


2) SKLADBA

a rozbory souvětí:

https://www.youtube.com/watch?v=Vq7OUFL6mqc&list=PLalhKeiVV2cZCWkmAEDnjfg65myyLQj3t&index=14

https://www.youtube.com/watch?v=_rFjIJkFyOs&list=PLalhKeiVV2cZCWkmAEDnjfg65myyLQj3t&index=23

https://www.youtube.com/watch?v=zcLApEvZXI0&list=PLalhKeiVV2cZCWkmAEDnjfg65myyLQj3t&index=20



3) ČASOPIS

Týdenní úkol spočívá ve vytvoření 6 kvízových otázek na téma Velikonoce a velikonoční zvyky. Poraďte se i s rodiči a prarodiči, jistě vám rádi povykládají, jaké zvyky se dodržovaly v minulosti.


A nezapomínejte číst, námětů z minulého týdne máte víc než dost :-).


Přejeme krásný a úspěšný týden :-).